top of page

© Maurits Martens

Vogels

Vogels

Door de vele karakters van de gebieden komt er een verscheidenheid aan vogelsoorten voor. Dieper in het bos kan men soorten als de Grote Bonte Specht, Boomklever, en Appelvink aantreffen. De aanwezigheid van deze bosvogels duidt erop dat het al een ouder bos is. Langs de bosranden en boven de akkers jagen Buizerds op kleine knaagdieren.

 

Langs het Henkepad hoog in de kronen van de naaldbomen foerageren Goudhaantjes. Verder in het gebied komen er de lijstersoorten als Merel en Zanglijster voor, maar ook de Zwartkop, Roodborst en Vink. Bovendien zijn er diverse soorten mezen aanwezig; de Staartmees, Pimpelmees en Koolmees.


De gaaien doen zich te goed aan de loofbomen zoals de Eik die in het gebied staat. Ook de eik heeft hier voordeel van, omdat de eikels niet ver van de boom groeien, hierdoor belanden ze vaak onder het bladerdak van de boom en kunnen vervolgens niet uitgroeien. De Eik is dus aangewezen op dieren zoals de gaai om de eikel verder van de boom te verplaatsen.

 

Langs de waterkanten komen diverse Eendensoorten voor zoals de Krakeend en de Kuifeend, maar ook Futen. De meest aansprekende soort die langs de waterkant voorkomt is wellicht de IJsvogel!

1: Buizerd

4: Koolmees

7: Merel

10: Appelvink

13: Gaai

2: Roodborst

5: Pimpelmees

8: Fuut

11: Goudhaan

14: Kuifeend

3: Boomklever

6: IJsvogel

9: Vink

12: Grote Bonte Specht

15: Krakeend

IJsvogel

© Maurits Martens

IJsvogel

In het Oostrandbos bestaat de kans dat u de schitterende ijsvogel kan zien. Het gebied biedt namelijk een ideale plek voor deze mystieke vogel. IJsvogels komen voor langs (steile) oevers en rivieren, moerasachtige gebieden en in parken. Hier jaagt de ijsvogel vanaf een laaghangende tak boven het – bij voorkeur helder en stromend- water op visjes en andere waterinsecten.

IJsvogels broeden in steile wanden van oevers of bijvoorbeeld in het met zand omgeven wortelstelsel van een omgevallen boom. Ze graven een lange nestgang in deze wand (vaak tot wel 1 meter lang) op ongeveer een meter boven het wateroppervlakte.

De blauwe flits

Ondanks dat de ijsvogels met hun felle blauwe en oranje kleuren behoren tot de meest opvallende en kleurrijke vogels van Nederland, vergt het waarnemen van een ijsvogel  de juiste timing. Soms blijft het enkel bij het horen van het geluid of niet meer dan een blauwe flits laag over het water.

Als u ze langduriger te zien wilt krijgen loont het de moeite om overhangende takken met een verrekijker af te speuren op een geschikte plek. In het Oostrandbos is langs de Oostervaart en pad langs de Bevereilanden het biotoop uiterst geschikt voor de vogel.

© Maurits Martens

Foto's

Mocht u een leuke foto hebben om te delen. Dan kunt u deze opsturen naar de Groene Oostrand (zie contact) en wellicht ziet u uw foto dan op de website verschijnen!

bottom of page